Gyakori kérdések és válaszok az LMBTQ témában:

Az LMBTQ társadalommal és az LMBTQ élettel kapcsolatos általános kérdések és válaszok. Itt megtalálod a leggyakoribb kérdésekre a válaszokat, és megismerheted a valóságot a benned lévő tévhitekkel kapcsolatban.

Ha a személyes (téged vagy mást érintő) témában kutakodsz, azt elmondhatod az anonim segítségkérés oldalon is, ahol kimondottan az egyéni problémákra nyújtunk segítséget.

Mit jelentenek az LMBTQ+ betűi?

A három legegyszerűbb és szinte mindenkinek egyértelmű szavak a Leszbikus, a Meleg és a Biszexuális.

LESZBIKUS Az „L” betű jelentése: leszbikus. Szexuális irányultságra utal, a női homoszexuálisok elnevezése, akik nőként nők íránt vonzódnak mind érzelmileg, mind szexuálisan.

MELEG Az „M” betű jelentése: meleg. Szexuális irányultságra utaló, leggyakrabban a férfi homoszexuálisok esetén használt kifejezés. Tehát olyan emberekre, akik férfiként férfiakhoz vonzódnak mind érzelmi, mind szexuális értelemben.

Míg az angolban a meleg=gay egyértelműen férfiakra értendő, addig a magyarban ritkán gyűjtőfogalomként is használatos, mind a női és férfi homoszexuálisokra használt, nem sértő kifejezésként.

BISZEXUÁLIS A „B” betű jelentése: biszexuális. Szexuális irányultságra utaló kifejezés, mely olyan emberekre utal, akik mindkét nem felé nyitottak az érzelmi és a szexuális kapcsolatra. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is.

A következő két betű és kifejezés (a Transznemű és a Queer) már nehezebben meghatározható szavak.

TRANSZNEMŰ A „T” jelentése: transznemű/transzszexuális. Szemben az előzőkkel, ez a szó nem egy szexuális irányultságra, hanem egy identitásra, egy önazonosságra utal. A transznemű ember esetén a születéskor megállapított biológiai nem és a gondolkodásban, az éntudatban megélt nem különbözik.

A transznemű/transzszexuális ember tehát az egyértelmű és biológiai külső és belső nemi jellegekkel ellentétes éntudattal élő személy. Férfi testben nőként és fordítva. De ezen belül a szexuális preferenciája bármi lehet, heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális is.

A transznemű emberek „végső célja” a teljes élethez a nemátalakító vagy korrigáló műtét és a hormonkezelés, mely esetén a személy éntudatával azonos nemi jelleget adnak a testnek. Ennek hiányában (vagy ezt megelőzően) a transznemű emberek esetében megjelenhet a transzvesztitizmus és a cross-dressing, melyek nem szinonimái sem egymásnak, sem a transzneműségnek. Korábban az interszexualitást is idesorolták, azonban a teljesen más kiindulás miatt ezt külön csoportként kell kezelni.

QUEER A „Q” jelentése: queer/questioning, azaz fura/kérdéses. A legnagyobb gondot a pontos értelmezésben az okozza, hogy a szónak több jelentése és több alkalmazása is van.

A queer általános megfogalmazásként egy gyűjtőfogalom, használatos az egész LMBTQ+ társadalomra. Így értve használják az átlagostól (a többségi társadalom által elfogadottól) eltérő, furcsa, különös és szokatlan szexualitású, viselkedésű emberekre.

De a queer kifejezést használja olyan ember is önmagára, aki vagy nem tudja, vagy nem akarja meghatározni saját szexuális hovatartozását, de jelezni kívánja, hogy valamilyen módon "kilóg" a társadalom hagyományos sémáiból.

A plusz betűk újabb csoportokat jelölnek és még jobban árnyalják az LMBTQ társadalmat.

INTERSZEXUÁLIS vagy INTERSZEX Az „I” jelentése: interszexuális/interszex. Az interszexuális jelző szintén nem az egyén nemi identitását vagy szexuális irányultságát írja le, hanem egy testi állapotot. Az interszexualitásról egy viszonylag ritka, a korábban hermafroditizmusként nevezet állapot esetén lehet beszélni.

Az interszexuális emberek olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek alapján nem sorolhatók be kizárólagosan tipikus női vagy férfi kategóriába, vagy mindkettőnek megfelelnek. Ezek a különbözőségek megjelenhetnek a kromoszómákban, nemi mirigyekben, hormonokban vagy nemi szervekben is, tehát eredményezhetnek kívülről látható vagy nem látható tulajdonságokat. Tehát az interszex személy részben vagy teljesen mindkét biológiai nemhez tartozó szervekkel rendelkezik.

Az interszex emberek ugyanúgy azonosíthatják magukat férfiként, nőként, transzneműként vagy egyéb nemi identitással, illetve lehetnek heteroszexuálisak, homoszexuálisak, stb. Előfordul, hogy egy interszex embert születésekor fiúként vagy lányként sorolják be, és eszerint is nevelik, de később mégis más nemi identitása lesz.

Az interszex emberek, a fentiek ismeretében, tulajdonképpen nem sorolhatók az LMBTQ társadalomhoz, mégis részei annak, hiszen az LMBT aktivizmus általánosságban küzd az olyan emberek jogaiért, akik az elvárt bináris biológiai és társadalmi nemi normákon kívül esnek.

ASZEXUÁLIS Az „A” jelentése: aszexuális. Ez a szexuális irányultság egyik fajtája, mely esetén a személy ugyan fizikailag és biológiailga képes szexuális életre, de nem kívánja azt. Az aszexuális ember nem vagy csak nagyon ritkán él szexuális életet másik személlyel.

Az aszexuális személyek érzelmi szükségleteik szempontból nem különböznek embertársaiktól. Sőt ugyanúgy rendelkezhetnek szexuális vággyal, de nincs késztetésük arra, hogy szexuális aktust létesítsenek valakivel vagy találjanak maguknak szexuális partnert.

PÁNSZEXUÁLIS A „P” betű jelentése: pánszexuális. A pánszexuális ember bármelyik nemmel tud érzelmi vagy szexuális kapcsolatra, mert számára nem lényeges a partner biológiai neme. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is, de annak kiindulása nem azonos a biszexuális emberek indíttatásával.

A biszexuális embert a másik személy esetén néha a sajátjánál különböző biológiai nemhez való vonzódás, néha pedig a sajátjával azonos biológiai nemhez való vonzódás motiválja. A pánszexuális személy viszont a másik emberhez, mint személyhez vonzódik és nem figyeli annak biológiai nemét. Egyszerűen fogalmazva az emberhez vonzódik érzelmileg, a személybe szeret bele és csak másodlagosan foglalkoztatja annak szexualitása.

Néhány kifejezés, amely nem tartozik az LMBTQ+ betűcsoportba, de érdemes azokat pontosabban megismerni.

TRANSZVESZTITA vagy TRAVESZTI A transzvesztita olyan személy, aki a saját biológiai nemével ellentétes ruházatban szeret élni és részben a saját nemével ellentétes viselkedésformákat preferál.

A transzvesztita szó nem összekeverendő a homoszexuális vagy a transznemű szavakkal. A kifejezés nem jelöl szexuális preferenciát vagy éntudatot. A transzvesztita személy azonosnak tekinti magát a saját biológiai nemével és bármilyen szexuális irányultsága lehet, csupán a ruházkodásban és viselkedésének egy részében azonosul a másik nemmel.

A transzvesztita életmód lehet állandó vagy időszakos és nem azonos a fetisizmussal.

CROSS-DRESSING A cross-dressing egy viszonylag új kifejezés, néha a transzvesztita szinonimájaként is alkalmazzák. A különbség talán csak annyi, hogy a cross-dressing esetén nincs az ellenkező nemhez köthető viselkedés, kimerül az ellenkező nemhez társadalmilag elfogadott ruhadarabok hordásával.

A motiváció lehet a kényelem, a polgárpukkasztás, a feltűnésre való igény, a „lebukás esélyének izgalma”, de lehet egyszerű szórakoztató-ipari tevékenység is. Viszont ez sem keverendő össze a fetisizmussal.

Nem találtál információt, amit kerestél?

Tedd fel kérdésedet vagy írd le a témát, amiről információt szeretnél!

[contact-form-7 id="332" title="GYIK"]